Benny älskar baklava

En berättelse om nya grannar, främmande bakverk & livsavgörande val

Benny begär inte mycket av livet. Bara att det är ordning och reda i rörmokeriet, att Liverpool vinner sina matcher och att ölen på puben är skummande kall. Dagarna går sin gilla gång och bjuder sällan på några större överraskningar. Inte förrän det övergivna grannhuset plötsligt får nya invånare.

Farah och hennes familj är flyktingar från Syrien. Efter ett par år i Sverige har de nu flyttat till den lilla orten Klippan, vilket vänder upp och ner på allt invant. Lugnet på gatan byts mot högljudda diskussioner, oskottade trottoarer och krossade speglar. Benny är skeptisk. Polarna ännu mer. Och när en serie stölder och våldsbrott samtidigt blossar upp är spekulationerna i full gång. Klart att det är något skumt med de nyanlända.

Trots motsättningarna dras Benny motvilligt till Farah. Hon är mörk och spännande, men så irriterande. Varmhjärtad och omtänksam, men också en riktig besserwisser. Och så bakar hon gudomligt goda kakor, även om han finner ordet baklava en smula suspekt.

Problemen i byn eskalerar, drevet går, och Benny får erfara vad rädslan för det okända kan göra med människor. När situationen ställs på sin spets, och han tvingas till ett livsavgörande val, krävs det mer mod än han någonsin lyckats uppbåda.

Benny älskar baklava kom ut på Modernista förlag i oktober 2021.

About the author

Mikael Jisander

Mikael Jisander är författare, bosatt i Lomma. En halv Kaj är hans andra fristående roman efter den populära debuten Benny älskar baklava.

By Mikael Jisander

Mikael Jisander

Mikael Jisander är författare, bosatt i Lomma. En halv Kaj är hans andra fristående roman efter den populära debuten Benny älskar baklava.