Vad döljer tomten?

En gång i tiden var tomten en frejdig och levnadsglad äldre herre med rosor på kinderna och ett bullrande skratt. Han hade ett glidarjobb på en global koncern i välgörenhetsbranschen. Ungarna tindrade med ögonen och livet lekte.

Sedan hände något. Tomten gick från att vara utåtriktad och social till iskall emo. Det var som om han drabbades av en existentiell kris. Han blev världsfrånvänd, drog ner luvan för ögonen, och ingen har pratat med honom sedan dess.

Ursäkta frågan men vad fan hände? Vart tog den glade Disney-tomten vägen? Och vad är det tomten försöker dölja? Eller har han fått PTSD efter för mycket närkontakt med ungar i dagisåldern. Är han utbränd? Gömmer han sig för kriminella nätverk som vill klaga på att de fick soft air guns i paketen i stället för Glock? Har han en Me too-stämning på halsen efter att ha klättrat ner i fel skorsten? Något skumt är det med en vuxen man som döljer sin blick.

Dessutom, den här nye struts-tomten är en riktig party-pooper. Inte alls kul, han drar ner stämningen på vilket glöggmingel som helst. Och är han inte lite bortskämd? Jobb en (1) dag om året, fria mil på tjänstesläden och ris ala Malta och nubbe vart han än kommer. Inte mycket att klaga på, eller hur?

Därför vill man bara dra upp hans luva, trycka ett glas julmust i hans näve och be honom skärpa sig. Detta är inte rätt tid att spela svår. Julen står inför dörren och nu måste vi alla bidra till att elda på inflationsbrasan så att de stackars ICA-handlarna får råd med sina Mauritius-resor även i år.

För det är trots allt det julen handlar om.

About the author

Mikael Jisander

Mikael Jisander är författare, bosatt i Lomma. En halv Kaj är hans andra fristående roman efter den populära debuten Benny älskar baklava.

By Mikael Jisander

Mikael Jisander

Mikael Jisander är författare, bosatt i Lomma. En halv Kaj är hans andra fristående roman efter den populära debuten Benny älskar baklava.